Groepsfoto_weekend_2023
Groepsfoto_weekend_2023

Verslag verenigingsweekend Demosthenes

Het was knap vol in bed & breakfast Piaams State te Piaam in Friesland. Met 27 deelnemers was het helemaal volgeboekt. Vrijdagavond was het eerst smullen geblazen met pizza’s. Daarna konden de deelnemers met elkaar kennis maken door middel van briefjes, waarop iedere deelnemer een wetenswaardigheidje over zichzelf noteerde en de groep moest raden wie het betrof. Zo leerde we elkaar op leuke manier goed kennen.

Zaterdagochtend gaf  Frank Loomans de workshop ‘Speech is a River’, naar het boek van Ruth Mead. Frank heeft vele stottertherapieën gevolgd, waaronder McGuire en werd regionaal directeur van McGuire. “Dit pad, met als insteek ‘je kunt er iets aan doen’, bleek toch niet het juiste”, stelt Frank. “Stotteren accepteren werkt niet en hard werken met discipline leidt tot teleurstelling.” Na het bestuderen van het boek ‘Speech is a River’ heeft Frank in 2017 het pad van McGuire verlaten. ‘Speech is a River’ opent een heel nieuw pad met als uitgangspunt: zo min mogelijk met je spraak/stotteren bezig zijn. Frank heeft een programma ontwikkeld met een holistische aanpak. Het uiteindelijke doel is om te gaan van ‘Litte Me’ naar ‘Big Me’. ‘Little Me’ is de bewuste, kritische, onderwezen geest en ‘Big Me’ is de natuurlijke, creatieve onderbewust gemaakte intelligentie. Frank zegt het zo: “Deze nieuwe methode leidt naar vrijheid”. Het boek is gratis te downloaden op https://www.destottercoach.nl/gratis/e-book-speech-is-a-river. Tenslotte werd aan de deelnemers een A-4 tje met tekst uitgedeeld met de opdracht: eerst stil lezen, daarna fluisteren en tenslotte hardop lezen.

Zaterdagmiddag was er de workshop ‘Beleving met Esther’. Esther is vanaf haar 15e jaar behept met een trauma en identificeerde zich met angst. Hierdoor weet ze beter dan wie ook wat angst is en intussen begrijpt ze als geen ander hoe met angst moet om te gaan. “Innerlijke conflicten kunnen zich al jong ontwikkelen en neemt een kind al snel voor normaal aan,” weet Esther. “Angst kan al prenataal zijn ontstaan in de buik waarin je opgroeit”. Esther gelooft zelf dat iedereen van de schepping een gevoel van ego heeft meegekregen. “Heb compassie met jezelf, heb geborgenheid”, drukt ze ons op het hart.

Er volgt een rondje, waarin iedere deelnemer vertelt hoe die zichzelf ziet. Een greep eruit: “complex”,” liefdevol en kwetsbaar”. Esther reageerde hierop met suggesties, die nodig waren voor de persoon in kwestie. Zoals: “rust, vertrouwen en loslaten overtuiging dat je complex bent”, “oefenen met ademhaling, zo kweek je ruimte”. Sommige suggesties gingen gepaard met een handoplegging. De workshop werd afgesloten met een diepe ontspanningsoefening.

We zijn daarna gaan wandelen in kleine groepjes naar een nabijgelegen natuurgebied aan het IJsselmeer. ’s-Avonds prijkte op de dis een overheerlijke Mexicaanse schotel. Later op de avond kon iedereen zich achter het kampvuur scharen en smikkelen van marshmallows. Onze muzikant Jeffrey zette het kampvuur luister bij met liedjes en gitaar-muziek.

Zondagochtend was het de beurt aan Noud Raaijmakers om een workshop te geven over NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Noud komt uit de gehandicaptenzorg, was NLP-coach en is inmiddels gepensioneerd. Ook is hij via zijn kinderen met Hausdörfer in contact gekomen. Noud heeft zelf ook een NLP-training gevolgd en heeft sindsdien meer zelfvertrouwen dan ooit tevoren. “Het heeft mijn leven veranderd, niet zo zeer in positief denken, maar in realistisch denken”, oppert hij. De mantra bij NLP is: “Je bent het niet, je doet het”. Je moet de mogelijkheid hebben om te veranderen en de keuze kunnen maken wel of niet. Noud gaat niets over NLP zelf vertellen – daarover is al genoeg geschreven. Hij laat ons een aantal dingen met NLP meemaken.

Noud: “Onze waarnemingen worden gevormd door zien, horen, voelen, proeven en ruiken. Niet alles wat we waarnemen is waar. Een deel van de waarneming filteren we weg en het is maar net, waar het filter zit.” Hij illustreert de NLP-beleving met een paar filmpjes, o.m. met Theo Maassen. Verder beweert Noud: “Faalangst is een filmpje in je hoofd met een slechte afloop. En ook een denkbeeldig blok in je lichaam dat je stapje voor stapje kunt wegleggen.” Tevens doet hij een smaak-experiment met een denkbeeldige appel. Volgens Noud is de strategie voor het leven: “Stap af en toe uit je comfort-zone: die wordt daardoor groter.” Iedere deelnemer krijgt dan nog de opdracht om het woord ‘Scheveningen zo extreem mogelijk uit te spreken en daaraan zelf een cijfer toe te kennen. Wat Noud ons tenslotte nog mee wil geven is dit: “Samensmelten van zaadcel en eicel leidt tot een geboorte. Als dat allemaal kan, kan het niet zo zijn dat de mens voor het ongeluk is geboren ……………”

De afsluiting van het verenigingsweekend vond zondagmiddag plaats in strandbar Thuishaven te Makkum. Iedere deelnemer werd gevraagd complimentjes te noteren over 5 andere deelnemers. Deze complimentjes werden aldaar in ontvangst genomen. En dan was er nog een laatste opdracht: een ansichtkaart tekenen/schrijven, die naar jezelf wordt gestuurd. Ter herinnering aan dit geslaagde verenigingsweekend van 2023 in Piaam!

Elle Evenhuis

Lid worden van Demosthenes?

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van stotteren en broddelen? Heb je behoefte aan zelfhulpgroepen, stottercafe’s of gewoon regelmatig contact met anderen, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen? Dan is lid worden van Demosthenes een goed idee. Meld je direct aan of lees er hier meer over.