Therapie

Stottertherapie bij kinderen 2 - 6 jaar

Stotteren begint meestal op de leeftijd tussen 2 en 6 jaar. Bij veel kinderen gaat het vanzelf weer over. Sommige kinderen hebben hulp nodig. Een logopedist of stottertherapeut kan onderzoeken of het kind behandeling nodig heeft of dat er afgewacht kan worden. Het is belangrijk om dit op tijd te laten onderzoeken want kort na het ontstaan van het stotteren is de kans op herstel het grootst.

Behandeling van stotteren

Behandeling van stotteren bestaat op deze leeftijd vooral uit ouderbegeleiding. Ouders leren stapsgewijs om de directe omgeving van het kind zo aan te passen aan zijn of haar mogelijkheden, dat het kind vloeiend kan spreken. Het kan ook zijn dat er meer direct met het kind gewerkt wordt om het stotteren ‘vloeiender’ te maken of om het vloeiend spreken te trainen. Spelen is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Meestal is de behandeling in het begin wekelijks. Als het stotteren afneemt, wordt de frequentie na verloop van tijd afgebouwd. Het kan ook zijn dat de logopedist of stottertherapeut na onderzoek concludeert dat behandeling (nog) niet nodig is. De logopedist/stottertherapeut geeft dan adviezen aan de ouders waarna  afgewacht wordt of het stotteren inderdaad afneemt.

Meer informatie

Meer weten over stotteren bij kinderen? Kijk dan eens op de website van een van onze partners. Daar vind je namelijk nog meer informatie. 

Lid worden van Demosthenes?

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van stotteren en broddelen? Heb je behoefte aan zelfhulpgroepen, stottercafe’s of gewoon regelmatig contact met anderen, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen? Dan is lid worden van Demosthenes een goed idee. Meld je direct aan of lees er hier meer over.