Stotteren
Vragen en antwoorden over stotteren.
Als u zelf stottert of als uw kind stottert, dan kunt u veel vragen hebben. Hoe wordt de diagnose gesteld? Wat kunt u verwachten van de behandeling? Met welke zorgverleners krijgt u te maken? Welke gevolgen kan stotteren hebben? Wanneer moet er doorverwezen worden? Welke nazorg is aan te raden? Op deze pagina proberen wij u antwoord te geveen op deze vragen.
Wat is stotteren?
Er zijn veel vormen van stotteren. De één herhaalt lettergrepen, woorden of zinsdelen. De ander blijft hangen op bepaalde letters, houdt klanken lang aan of blokkeert helemaal. Stotteren is een complex probleem, een communicatie probleem, een maatschappelijk probleem en stotteren ontwikkelt zich. Op deze pagina lees je alles over stotteren, hoe vaak het voorkomt en wat de oorzaak kan zijn.
Hoe vaak komt stotteren voor?
Stotteren komt bij ongeveer 1% van de mensen voor, in Nederland dus 170.000 mensen. Bij kinderen onder de 6 jaar komt het tussen de 5% en 17% voor, bij een groot deel verdwijnt het stotteren ook weer. Hoe langer het stotteren aanwezig is hoe kleiner de kans dat het weer verdwijnt. Meer mannen dan vrouwen stotteren. Op 1 stotterende vrouw zijn er 4 stotterende mannen. Stotteren komt over de hele wereld evenveel voor, in elke taal, land, etniciteit of cultuur.
Oorzaken van stotteren
Stotteren heeft meer dan één oorzaak. Meerdere factoren zijn van invloed. De belangrijkste zijn:
Oorzaken van stotteren
Stotteren heeft meer dan één oorzaak. Meerdere factoren zijn van invloed. De
belangrijkste zijn:
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat stotteren voor een deel erfelijk is. Bij ongeveer 80% van de personen die stotteren is het deels aangeboren.
Hersenscans laten zien dat de hersenen van mensen die stotteren iets anders functioneren dan van mensen die niet stotteren. Of dit de oorzaak is van stotteren of een gevolg is van stotteren, is nog onduidelijk.
Als een kind begint met stotteren is dit meestal tegelijk met het ontwikkelen van de taal bij dit kind. Kinderen gaan langere zinnen maken en 5 leren in korte tijd veel nieuwe woorden. Ouders zeggen weleens: “hun mond kan het denken en de taal niet bijhouden”. Er zijn kleine verschillen gevonden in taal tussen wel en niet stotterende kinderen. Meertalig opgegroeide kinderen stotteren niet meer dan andere kinderen.
Er is geen oorzaak van stotteren gevonden in persoonlijkheid. Emotionele problemen zijn vaak een reactie op het stotteren, een kind wordt bijvoorbeeld boos door zijn stotters.
Een stressvolle gebeurtenis, zoals een verhuizing, kan stotteren uitlokken of in stand houden.
Door de ervaringen die het kind met stotteren heeft kan het stotteren zich verder ontwikkelen. Stel een kind denkt op een woord te gaan stotteren en hij kiest daarom snel een ander woord waarop hij niet stottert. Dan wordt hij beloond door een gevoel van opluchting. Hij zal volgende keer weer proberen een ander woord te kiezen. Dit lijkt een goede oplossing, maar zorgt juist dat het probleem groter wordt.
Stotter therapie
Het is niet gemakkelijk om een therapie te kiezen die bij u en/of uw kind past. Er zijn
meerdere therapieën en programma’s en informatie is lastig te vinden. De behandelingen zijn ingedeeld in 3 verschillende categorieën. 1 tot 6 jaar, 6 tot 13 jaar en 13 jaar en ouder. Klik op een categorie om meer te weten te komen over de verschillende behandel methoden.
Nazorg
Stotteren kan een taai probleem zijn en terugval kan gebeuren. In de richtlijn wordt geadviseerd om tijdens de therapie ruim aandacht te hebben voor de dagelijkse praktijk buiten de behandelkamer: de PDS wordt zo zijn eigen therapeut. Ook als dit gebeurd is en de therapie is afgerond, kan terugval voorkomen. Terugval komt in alle leeftijdsgroepen voor. In dit proces is nazorg van cruciaal belang.
Zelfhulp en de vereniging
Daarnaast is ook bewezen dat deelnemen aan zelfhulpgroepen een positief effect kan hebben op de kwaliteit van leven en personen die stotteren hierdoor minder last ervaren van het stotteren. Het is namelijk een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen en meer zelfvertrouwen te krijgen. Dit is ook precies de reden dat Demosthenes in het leven is geroepen. Wij organiseren daarom als vereniging verschillende activiteiten om hierbij te kunnen helpen.