foto Stamily
foto Stamily

Stamily meet-up

Ik zit nog niet zo lang bij Stamily en dit was mijn eerste verenigingsweekend. Het was dus een goed moment om iedereen te leren kennen. Stamily is een internationale vereniging voor mensen die stotteren. Het doel is om ervaringen te delen en in contact te komen met andere mensen die stotteren. Er kwamen mensen uit verschillende landen, wat natuurlijk betekende dat ik ook Engels moest praten. Ik moet er meer over nadenken en het praten gaat moeizamer. Maar in de loop van het weekend voelde ik me hier beter bij. Op vrijdag kwam iedereen bij elkaar in een vakantiepark in de Veluwe. We sliepen in bungalows en er was een grote ruimte waar we samenkwamen overdag voor meetings en in de avond om gezellig samen te zijn. Op vrijdagavond kwam iedereen aan. Ik voelde me meteen op mijn gemak in de open sfeer.  

Overdag waren er geplande activiteiten voor Stamily. Gareth heeft een workshop gegeven en Jurjen een presentatie. Ook gingen we zelf aan de slag met brainstormen voor wat Stamily nog kan doen. 

Het vakantie park lag in een mooi natuurgebied waarin we hebben gewandeld. Het hele weekend was er lekker eten. Dit was goed verzorgd door Selena, Sigga en Marlinde. In de avonden hebben we veel spelletjes gespeeld, vooral coup was een succes. Op de laatste avond hebben we waarheid durf en doen gespeeld, wat een grappige afsluiting was. 

Tijdens het weekend vond ook de herdenking van Lynne plaats. Lynne was een van de leden van Stamily, ze zat in het bestuur en was actief in de stotter community. De mensen die haar kenden hebben mooie dingen over haar verteld. 

Na dit weekend ben ik stotteren meer als een andere taal gaan zien. Een speciale taal. Een taal die soms langzamer is en waarin we echt naar elkaar luisteren. Een taal die niet vanzelfsprekend is. Thuis spreek ik deze taal in mijn eentje, maar dit weekend spraken we hem samen. Met respect, plezier, herkenning en acceptatie van elkaar. Ik denk dat dat een grote kracht van Stamily is, die verbinding. 

Ik ben dankbaar voor deze ervaring en de mensen die ik heb ontmoet. 

Lid worden van Demosthenes?

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van stotteren en broddelen? Heb je behoefte aan zelfhulpgroepen, stottercafe’s of gewoon regelmatig contact met anderen, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen? Dan is lid worden van Demosthenes een goed idee. Meld je direct aan of lees er hier meer over.