same-sex-female-couple-making-robot-from-kit-with--59UPXNZ
same-sex-female-couple-making-robot-from-kit-with--59UPXNZ

Ouder Stottercafé

Op woensdag 15 maart was de vijfde editie van het Ouderstottercafé, een online bijeenkomst speciaal voor ouders van kinderen met stotteren. Er waren 13 aanmeldingen en uiteindelijk kwamen er 8 ouders online. Het thema was ditmaal: hoe wil je als ouder omgaan met meestal goed bedoelde maar niet-helpende opmerkingen/adviezen vanuit de omgeving gericht aan je kind of gericht aan jou als ouder, waar je kind bij is.
Femke de Smit, ACT-trainer en logopedist-stottertherapeut deelde met ons handvatten gebaseerd op het boek van Denise Matthijssen: ‘ACTief Opvoeden’. Ze legde uit dat veel opmerkingen vanuit de omgeving een oordeel: ‘Wat zei je dat goed; je stotterde helemaal niet’ of een advies ‘praat maar rustig’ bevatten wat niet wenselijk is.

Vervolgens nam ze ons mee in drie van de zes stappen uit het boek met als doel je als ouder meer bewust te worden van hoe je wilt doen en vooral, te doen hoe jij als ouder wilt zijn. In de eerste stap bepaal je je koers: welke vaardigheden heeft je kind nodig/waarin zou je willen dat je kind gaat groeien. In de tweede stap kies je je rol: op welke manier wil je je kind dit leren? Door bijvoorbeeld te beschermen of juist meer zelf te laten ervaren, door te steunen of te stimuleren. Mooi was dat Femke aangaf dat elke fase en of elke situatie om een andere rol kan vragen. In de laatste stap (in het boek is dit stap 5) kijk je vanuit welke waarden je wilt opvoeden. Hierbij kregen ouders de opdracht om zich voor te stellen dat hun kind 22 jaar zou zijn en op wereldreis was en een berichtje naar huis zou sturen waarin het bedankt voor zijn/haar opvoeding. Wat zou je wensen dat er in het berichtje staat? Na de inleiding gingen de ouders in break-out rooms om met elkaar kennis te maken en verder van gedachten te wis-selen over het thema. Als laatste was er nog gelegenheid om plenair met elkaar van gedachten te wisselen en vra-gen te stellen waarna de avond werd afgesloten. Een van de aanwezige ouders stuurde ons de volgende dag deze reactie:
Heel erg bedankt voor dit online stottercafe. Ik vond het fijn om informatie te krijgen en om te spreken met andere ouders. Jullie hadden nog gevraagd om onderwerpen voor een volgend stottercafé. Ik denk dat dit onderwerp ‘je rol als ouder’ een goed onderwerp is om vaker te doen. Het is zo fijn om handvatten te krijgen. En om andere ouders te spreken. Ik had nog nooit van deze stotter-vereniging gehoord, ik ga zeker op jullie website kijken.’
Aline Lievers

Lid worden van Demosthenes?

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van stotteren en broddelen? Heb je behoefte aan zelfhulpgroepen, stottercafe’s of gewoon regelmatig contact met anderen, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen? Dan is lid worden van Demosthenes een goed idee. Meld je direct aan of lees er hier meer over.