296163947_5574460479283901_524414555746133913_n
296163947_5574460479283901_524414555746133913_n

Open avond internationale jongerenuitwisseling

Een bijeenkomst georganiseerd door een internationaal team van mensen die stotteren waaronder ook onze voorzitter Sybren Bouwsma!
In het kleine dorpje Lemele komen waren eind juli 40 jongvolwassenen uit acht Europese landen ruim een week lang samen om met elkaar te stotteren. Stotteren is nog steeds een taboe waarover vele geruchten gaan en waarvan de buitenwereld nog steeds vindt dat je er van af moet komen. Veel jongeren die stotteren durven hun stotteren normaal gesproken dan ook niet te laten horen en leven in een sociaal isolement.
Tijdens deze internationale bijeenkomst, die plaatvond tussen 25 juli tot en met 2 augustus op en rond de groepsaccommodatie Erve Aaftink, wordt dan ook niet gefocust op therapie of minder stotteren, maar juist op het willen en kunnen spreken. De week bestond uit verschillende workshops en oefeningen die uitdagen tot het durven en willen spreken in het openbaar. Van meditatie tot speaking circles, van mindfulness tot het uitbreiden van je comfort zone. Vanuit ons thema ‘Natural Storytelling’, hebben we gebruik gemaakt van de prachtige en natuurlijke omgeving die Lemele rijk is.
Voorop stond het ontspannen ontmoeten van andere jongeren die stotteren, waardoor stotteren juist geen issue meer is. Grote focus ligt daarnaast ook op de culturele uitwisseling, iedere land heeft dan ook zijn eigen avond om culinaire specialiteiten met de groep te delen en zichzelf te presenteren. Het is de vijfde keer dat deze uitwisseling wordt georganiseerd (maar nu voor de tweede keer in Nederland). Deelnemers aan eerdere uitwisselingen gaven aan dat deze week de meest bijzonder week van hun leven tot nu toe was en vaak ook levensveranderend is.
Op 31 juli stond er ’s middags een open mic-sessie waarbij jongeren uitgedaagd worden om in het openbaar een speech te geven. ’s Avonds was er op de locatie een open huis waar belangstellenden (of je nu wel of niet stottert) een bezoekje hebben gebracht.
De jongerenweek wordt mede mogelijk gemaakt door een Europese subsidie van Erasmus+.

Lid worden van Demosthenes?

Wil jij altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van stotteren en broddelen? Heb je behoefte aan zelfhulpgroepen, stottercafe’s of gewoon regelmatig contact met anderen, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen? Dan is lid worden van Demosthenes een goed idee. Meld je direct aan of lees er hier meer over.